CHIP TUNING

Chip tuning je nadgradnja oziroma modifikacija krmilnih signalov, ki jih elektronski krmilnik motorja pošilja motorju. Gre za optimizacijo signalov, s čimer dosežemo boljši izkoristek in boljše delovanje motorja.

Pri vozilih s turbopolnilnikom se moč motorja in predvsem navor povečata od 20 do 40%, pri določenih modelih celo več. Poraba goriva je ob normalni vožnji tudi do 0,5 litra manjša.

 

 Zakaj bi se odločili za Chip tuning?

Chip tuningje nadgradnja oziroma modifikacija krmilnih signalov, ki jih elektronski krmilnik motorja pošilja motorju. Gre za optimizacijo signalov, s čimer dosežemo boljši izkoristek in boljše delovanje motorja. Ta vrsta tuninga je možna pri motorjih, ki uporabljajo elektronsko krmiljenje vbrizga (starejši so imeli mehansko krmiljenje). V poštev pridejo torej turbodizelski in bencinski »injection« motorji.

Proizvajalec vozila namreč vgrajuje v vozila močnejše motorje, kot je to potrebno. To proizvajalcu omogoča večje serije proizvodnje za modele z različnimi nominalnimi močmi. Rezerva je določena obenem tudi zato, da motor ustreza določenim ekonomskim (zavarovanje), ekološkim, podnebnim in ostalim zahtevam. Ustrezati pa mora tudi nešteto najrazličnejšim voznikom.

> Kaj s tuningom pridobimo                                                                               

Vožnja z vašim vozilom bo bolj prožna in živahna, pospeševanje bo enakomernejše. Zaradi povečanjega navora je prehitevanje veliko lažje.

Pri vozilih s turbopolnilnikom se moč motorja in predvsem navor povečata od 20 do 40%, pri določenih modelih celo več.
Poraba goriva je ob normalni voznji tudi do 0,5 litra manjša.

> Kako se naredi Chiptuning

Vsa moderna vozila uporabljajo za delovanje motorja »računalnik« . To je motorna krmilna enota, ki nadzira in krmili delovanje vseh procesov v motorju:
čas vbrizga, količina vbrizga goriva, pritisk turbo-polnilnika,….
Chiptuning je prilagoditev programa, ki ga ta računalnik uporablja.
Originalni program se zamenja z novim programom, le-ta pa optimira delovanje vseh tipal in krmilnih procesov motorja. S tem pridobimo na pospešku in prožnosti motorja.

>  Vzdrževanje

Vse vzdrževanje ostane enako in nespremenjeno, tako da se avtomobil vzdržuje še naprej po navodilih proizvajalca. Vozilo s chiptuningom je samo neznatno bolj obremenjeno, tako da to ne vpliva na življensko dobo motorja.

> Načini Chiptuninga

Obstajajo trije načini, kako narediti Chiptuning. Kateri način se uporabi, je odvisno od modela krmilne naprave (računalnika) in od kvalitete opreme, katero uporablja tuner. Ne glede na to, s katerim načinom se izvaja Chiptuning, se pri nas vedno odčitajo originalni podatki iz krmilne naprave in se shranijo. Programiranje v prvotno stanje (nalaganje originalnih podatkov) je pri nas brezplačno.

> Težave, ki lahko nastanejo po tuningu.

Nadgradnja programske opreme se ne more spremeniti čez čas sama od sebe. To je možno le, če je program (software) prepisan s strani neke druge družbe ali vašega lokalnega pooblaščenega trgovca. Če se motor po določenem času zažene slabo, potem to ne more biti rezultat programske napake, ampak bo dejansko posledica okvare sestavnega dela. Vse takšne težave je potrebno diagnosticirati in rešiti v vaši lokalni delavnici v najkrajšem možnem času. Včasih chiptuning ne bo prinesel pričakovanega povečanja moči in navora. To je ponavadi posledica obrabe ali slabega vzdrževanja; obrabljene komponente motorja enostavno ne dosegajo nivoja, ki je potreben za optimalno delovanje motorja. V veliki večini primerov so to EGR, merilec pretoka zraka, krmilni ventil turbine(N75) ter sama turbina, ki je lahko umazana in je potrebna čiščenja.

V primeru, da imate vozilo pod garancijo in ga morate servisirati pri pooblaščenem trgovcu, vam bodo ob vsakem servisu posodobili programsko opremo. S tem bo tuning izničen, morali boste priti nazaj k nam, da vam tuniran program naložimo nazaj na računalnik. Postopek je enak, kot pri prvem tuningu – program preberemo, se pošlje na tuning ter sprogramira nazaj na vaš avto. Lahko bi tudi naložili vašo staro mapo, ki jo imamo še iz prvega tuninga, vendar tega pri nas ne delamo. Avto se še enkrat čipa zato, da vam z novim programom ostanejo morebitne posodobitve, ki jih je naredil proizvajalec. Ponovni tuning se ne zaračuna in je brezplačen!!!

 

Pomembni podatki!

Priporočamo vam, da se pred samim Tuningom tudi sami prepričate, da je vaš avtomobil izpraven ter, da vsi parametri delujejo v mejah normale (tlak v turbini,merilec pretoka zraka (LMM), ostali senzorji….). Pogosto pride do težav z avtomobili pripeljanimi iz tujine, ki imajo na števcu ponavadi prevoženih dobrih 100.000 km v resnici pa je »slika« čisto drugačna. Če niste sigurni v vaš turbo polnilec, je priporočljivo pregledati zadevo pri pooblaščenem BOSCH servisu, ki vam nudi tudi servis.

Povečava moči do 40%
Povečava navora do 30%
Zmanjšana poraba – 0,5l/100km
Boljša odzivnost motorja

Demos

Layout

Wide
Boxed